HUZURLU TOPLUM AİLEDE BAŞLAR…
Bu makalemde sizlere kendi geliştirdiğimiz “Family Maker Programming” ,kısaca “FMP” programından bahsedeceğim, yani “Aile Mimarisi Programlaması”. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, başarının anahtarı mutlu ve huzurlu bir aile yuvasından geçer. Mutlu bir aile hayatının anahtarı da sağlıklı bir iletişimdir. Ailede problemleri çıkmadan önleyecek güçte olan iksir “hoşgörülü bir iletişimdir”. Carl Whitaker’in deneysel sembolik terapisini model alarak, aile koçluğunun ön planda tutulduğu FMP terapisi ve yöntemi ile iletişim, ailede huzur, toplumda barış ve psikolojik sorunlar en aza indirgenecek ve mutlu bir aile yaşantısının kılavuzu olacaktır. “FMP” uygulanan ailenizde, 10 toplantıdan sonra, nasıl bir mesafe kat ettiğinizi ve yaşam kalitenizin nasıl yükseldiğini görecek ve aile bireyi olarak gözlerinize inanamayacaksınız…
Bu programda bazı kurallarımız var. Haftada en az bir kere bütün aile fertlerinin katıldığı bir toplantı yapın. Tarihi belli bir aile toplantısı çocuğunuza, gerçekten herkesin görüşünün ciddiye alındığı ve karar alırken gerçekten bir ekip olarak çalışmak istendiği mesajını verir. Her türlü problemi tartışın ve sorunları beraber çözün. Herkesin söylediklerinin dinlendiği, düzenli ve güvenilir bir mekan aile sistemindeki güveni güçlendirir. Böylece çocuğunuz bir sorunu tartışmayı ve düşüncelerini paylaşmayı ilk kez aile meclisinde yaşar. En güzel kıyafetlerinizi giyiyorsunuz. Burada baba kral oluyor, anne kraliçe. Çocuklar prens ve prensesler. Yani toplantının doğal başkanı “baba” oluyor ve toplantıyı 5-10 dakika bir kitap okuyarak açıyor, sonra o kitap hakkında yorumlar yapılıyor. Toplantıya dahil olma yaşı 7 dir. 7 yaşından küçükler sadece orada bulunmak için katılabilirler. Toplantıda herkes eşittir ve düşüncelerini dile getirmekte özgürdürler. Kimse kimseyle alay edemez ”amma da aptal” diyemez, küçük düşüremez ve hor göremez, çocukta olsa anlatacağı konu bitmeden müdahale edilemez. Toplantıda alınan kararlar sadece bir kişiye yönelik olmamalı ve beklentilere dönüşmemeli. Anne-baba bir olup çocuktan beklentilerini sıralamamalı. İlk toplantıda aile meclisinin düzenli toplanmasının önemi hakkında konuşulmalı ve gündem hazırlanmalı. Hafta boyunca herkesin gündeme bir şey katması önemlidir, çünkü toplantı başladıktan sonra gündem maddeleri eklenemez. Eğer konuşmalar yeni bir tartışma konusu çıkarmışsa bu bir sonraki gündemde masaya konur. Gündem ne olabilir? Aile fertlerinin tartışmak istediği her şey olabilir. Kurallardaki değişiklikler, sorunlar, okul, iş, yemek vb. şeyler, olumsuz şikayetler yok, mesela “abim beni dövüyor” yerine konu “dövmekle ilgili kurallar” olmalı. Kararlar bir deftere not alınmalı ve sonraki haftalarda takip edilmeli. Bu yöntem çocukların ve ailenin kararlarını ve hedeflerini sergilemek açısından hoş bir anı olacak. Kısaca çocukların ve aile bireylerinin yaşam kalitesini şansa ve kadere bırakmayacak, çocuklarınıza bir aile oyunu gibi gelecek ve inanılmaz keyif alacaksınız.
Bazı aileler yıllarca aile içinde paylaşım yaşamıyor, paylaşım olmayınca iletişim kopuyor, suç oranları artıyor, çocuklarda kişilik bozuklukları görülüyor, hatta eşler arasında aldatmanın temelinde de bu sorunlar yatıyor…
Sonuç olarak; huzurlu toplum gerçekten ailede başlar, başarıda iyi ve doğru bir eğitimin yanı sıra, mutlu ve huzurlu ailenin yeri çok önemlidir. Aile yuvası huzurlu ve mutlu olursa orda yetişen çocuklarda mutlu, huzurlu ve başarılı olur…
“İNSAN İLİŞKİLERİNDE EN ÖNEMLİ KONU SAMİMİYET VE SAYGI VE İLETİŞİMLE VAROLDUĞUNU UNUTMAYIN…GÜLERYÜZ VE İYİ BİR İLETİŞİM HER KAPIYI AÇAR…”
Refleksoloji ve Elden Teşhis Uzmanı & Psikoterapist – NESLİHAN ULUSAN